![](/media/lib/59/jogurt-z-truskawkami-e9e218e088d04028ad30c6c75932b530.jpg)
Odtłuszczony jogurt zwiększa ryzyko astmy u dzieci
19 września 2011, 09:24Jeśli ciężarna kobieta codziennie zjada jogurt niskotłuszczowy, wzrasta ryzyko, że u jej dziecka w przyszłości rozwinie się astma lub alergiczny nieżyt nosa. Ekaterina Maslova, szefowa zespołu, która na co dzień pracuje w Harvardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego, podejrzewa, że dzieje się tak, ponieważ w diecie matki brakuje działających ochronnie kwasów tłuszczowych.
![](/media/lib/32/wiertlo-0c16146ac9b8694d830da895c0a2ae84.jpg)
Walka bez wiertła
24 sierpnia 2011, 11:23Naukowcy z University of Leeds twierdzą, że wynaleźli skuteczną i bezbolesną metodę walki z próchnicą, która nie wymaga użycia wiertła. Opracowali oni bazujący na peptydach płyn, który odbudowuje uszkodzoną przez próchnicę tkankę
![](/media/lib/22/1202207173_063180-a105352b384b02c0993d332f44f35dac.jpeg)
Matczyny tłuszcz źle wpływa na rozwój zarodka
18 sierpnia 2011, 10:37Wystawienie komórek jajowych na wysokie stężenia nasyconych kwasów tłuszczowych, jak ma to miejsce w jajnikach kobiet otyłych i cierpiących na cukrzycę typu 2., upośledza rozwój zarodka (PLoS ONE).
![](/media/lib/31/hamburger-189d229646d1538baa92d3108705bf29.jpg)
Wiadomo, jak tłuszcz zaburza działanie czujnika glukozy trzustki
16 sierpnia 2011, 09:43U wielu gatunków da się zauważyć związek między dietą, otyłością i cukrzycą. Dotąd nie było jednak wiadomo, jakie dokładnie czynniki prowadzą do insulinooporności i dysfunkcji komórek beta trzustki. Najnowsze badania ujawniły, że wolne kwasy tłuszczowe zaburzają ekspresję pewnego białka, które odpowiada za prawidłowe działanie czujnika pozwalającego trzustce na monitorowanie poziomu glukozy.
![](/media/lib/35/krakersy-z-siemiena-lnianego-f0303a8f229a05a7e822e5194f354e1f.jpg)
Siemię chroni przed promieniowaniem
10 sierpnia 2011, 08:35Dieta uwzględniająca siemię lniane zabezpiecza zdrowe tkanki i narządy przed szkodliwym wpływem promieniowania (BMC Cancer).
![](/media/lib/43/jajo-d133cf4ede61c336e2c1342b08f5fa55.jpg)
Zmiana karmy = zdrowsze jajka
3 sierpnia 2011, 10:55Kury od dzieciństwa karmione paszą o niskiej zawartości kwasów omega-6 - ich karma składa się głównie z pszenicy, jęczmienia i sorgo, a w mniejszej części z soi, kukurydzy, słonecznika, oleju kukurydzianego oraz makuchów krokosza - składają jaja, które wywołują w ludzkim organizmie mniej uszkodzeń oksydacyjnych (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/80/smuga-kondensacyjna-1704f560563b5ae55ea0de3027056dcc.jpg)
Bombowce II wojny światowej wpływały na klimat
8 lipca 2011, 12:57Naukowcy postanowili zbadać naloty bombowe aliantów w czasie drugiej wojny światowej, by określić wpływ smug kondensacyjnych pozostawianych przez samoloty na angielski klimat.
![](/media/lib/79/adipocyty-bez-kwasu-ursylowego-15485fef138e535025deb7799d6904cc.jpg)
Masa mięśniowa ze skórek jabłek
8 czerwca 2011, 10:49Kwas ursolowy, woskowa substancja występująca m.in. w skórce jabłka, ma na myszy zbawienny wpływ. Podczas eksperymentów gryzonie na diecie zawierającej tę substancję miały mniejsze komórki tłuszczowe. Dochodziło też u nich do zwiększenia siły i masy mięśni.
![](/media/lib/78/dojenie-kozy-24e78c32f556b42d0cb86085692bf9c7.jpg)
Mleko kozie - kolejny produkt funkcjonalny
18 maja 2011, 16:01Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie wykazali, że kozie mleko korzystnie wpływa na zdrowie. Co więcej, jego skład bardzo przypomina skład mleka ludzkiego.
![](/media/lib/50/zlowione-ryby-8f1e23d085d14a0eaa81d168b62a18c2.jpg)
Wątróbki rybne - niedocenione źródło zdrowych tłuszczów
29 kwietnia 2011, 08:54Wątróbki rybne stanowią niedoceniany składnik diety i są zazwyczaj traktowane jak odpad, a jak się okazuje, nie powinny, bo naukowcy z Universidad de Almería potwierdzili, że stanowią bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwyższe ich stężenia znajdują się w wątrobach sardeli i ostrosza (Journal of Food Composition and Analysis).